بوبین شیر برقی که با نام کویل (Solenoid Coil) نیز شناخته می شود را می توان یک آهنربای الکترو مغناطیسی دانست. بوبین شیر برقی از دو سر فاز و نول تشکیل شده است تا به جریان الکتریسیته متصل شود. ساختار بوبین شیر برقی از سه اجزا مهم بدنه، سیم پیچ و سمبه تشکیل شده است. از سلونوئید ها در ساخت دستگاه های زیادی می توان بهره گرفت که یکی از مهم ترین آن ها شیر برقی هیدرولیک است. بهترین برند بوبین شیر برقی موجود در بازار ایران را نیز می توان بوبین شیر برقی پارکر دانست.
Table of Contents
Toggleانواع شیر های برقی فروشگاه هیدرومتال صنعت
شیر برقی آبیاری
شیر برقی بخار
شیر برقی ایرتک
شیر برقی ceme
شیر برقی یونیدی unid
شیر برقی ترک
وظیفه ی بوبین شیر برقی قطع و وصل و در واقع کنترل جریان سیال است. هنگامی که یک سیم فلزی را به شکل یک سیم پیچ دربیاریم و جریان الکتریکی در آن به جریان دربیاریم، هسته کویل مانند یک آهنربای مغناطیسی عمل می کند. میدان مغناطیسی تولید شده با شدت و جهت جریان ورودی متناسب است که کار کنترل سیال را راحت تر می کند. می توان گفت بوبین ها انرژی الکترومغناطیسی را به مکانیکی تبدیل می کنند.
ساختار بوبین شیر برقی
بوبین شیر برقی از سه بخش اصلی سیم پیچ، بدنه و سمبه تشکیل شده است. در ادامه به بررسی هر یک از اجزای ساختمان بوبین می پردازیم:
-
بدنه
جنس بدنه یا قاب بوبین از جنس فولاد، فریت یا هوا است. بدنه کویل را می توان با سوار کردن ورقه های فولادی روی یکدیگر ساخت. هنگامی بدنه خاصیت مغناطیسی به خود می گیرد که جریان برق در سیم پیچ برقرار شود که اینکار باعث جذب سمبه و جابجایی آن می شود.
-
سیم پیچ
جنس سیم پیچ ها از نوع مسی است که باید از عایق مناسبی در تولید بوبین ها استفاده کرد. اگر سیم دچار آسیب شده باشد و عایق آن نیز سطحی باشد، باعث اتصالی جریان برق می شود که خسارت های جبران ناپذیری را به صنعت مورد نظر وارد می کند. هر چقدر طول سیم پیچ بیشتر باشد تعداد دور سیم پیچ نیز بیشتر می شود. اینکار باعث قوی تر شده جریان الکترو مغناطیسی می شود.
-
سمبه
وظیفه ی سمبه یا پیستون قطع و وصل کردن جریان سیال است. هنگامی که جریان الکتریکی در دو سر سیم پیچ جریان پیدا نمی کند، سمبه به قطع جریان سیال می پردازد. اما اگر جریان الکتریکی عبور کند، سمبه به بدنه بوبین نزدیک می شود و سیال مورد نظر نیز جریان می یابد. بعد از نزدیکی سمبه به بدنه آن، از یک فنر استفاده می شود تا سمبه به جای قبلی خود برگردد. بدین صورت که موقعیت فنر در پشت سمبه قرار دارد و هنگامی که سلونوئید حالت مغناطیسی را از دست می دهد سمبه به جای قبلی خود باز می گردد.
انواع بوبین شیر برقی
-
بوبین شیر برقی AC
این نوع سلونوئید از یک هسته و یک پیچه سیمی برخوردار است که هسته آن از فلز چند لایه تشکیل شده است.
-
بوبین خطی
سلونوئید خطی در بین مردم محبوبیت بالایی دارد. شکل ظاهری سلونوئید خطی به این شکل است که یک پیچ سیم به دور هسته فلزی پیچیده شده است. کاربرد آن ها در دستگاه های راه اندازی، درب های ایمنی و موتور های اتومبیل و دوچرخه است.
-
بوبین شیر برقی دوار
کویل دوار که به آن بوبین چرخشی نیز گفته می شود، از عملکرد متفاوت و مقاومت بالاتری برخوردار هستند. در واقع بیشتر برای سازوکارهای دفاعی تولید شده اند. از آن ها در ساخت لیزر و شاتر می توان استفاده کرد.
-
بوبین قاب C جریان مستقیم
شکل ظاهری آن به این صورت است که از یک قاب به شکل حرف C تشکیل شده است که در اطراف پیچه تعبیه شده است. می توان از این نوع در ابزارهایی که با برق متناوب کار می کنند استفاده کرد.
-
بوبین قاب D جریان مستقیم
بر خلاف نوع قبلی این نوع از یک قاب دو تکه ای تشکیل شده است. اما عملکردی مشابه بوبین قاب C دارد و مانند آن در برق متناوب مورد استقاده قرار می گیرد. هم چنین در در مصارف معمولی و پزشکی نیز کاربرد دارد.
کاربرد سلونوئید
کویل در ساخت تجهیزات و صنایع مختلفی استفاده می شود. از جمله این تجهیزات می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1-ساخت آهنربا
2-کنتاکتور
3-عملکرد برخی رله ها
4-شیر برقی
5-ترانسفورماتورها
راهنمای استفاده از بوبین شیر برقی
عوامل زیادی هستند که بر قدرت و سرعت عملکرد کویل سلونوئید تاثیر می گذارند.
همان طور که گفته شد تعداد دور های سیم پیچ بر قدرت آن تاثیر زیادی دارد و هر چه تعداد آن بالاتر باشد قدرت نیز بیشتر است.
قطر سیم نیز باید در نظر گرفت.
به جنس، ابعاد و شکل هسته نیز باید توجه کرد.
در انتها حتما شدت جریان ورودی را مد نظر قرار دهید.
بوبین هیدرولیک
این محصول یکی از اجزای اصلی شیر برقی هیدرولیک است که در سیستم های هیدرولیک برای باز کردن، بسته شدن یا تغییر جهت جریان مایع و سایر سیالات مورد استفاده قرار داده میشود. اینمحصول مورد نظر درون شیر برقی کار می کند،اجزای اصلی بوبین هیدرولیک یک سیم پیچ الکتریکی است که در اطراف یک هسته فرومغناطیس پیچیده شده است.
این شیر از محفظه های مختلفی تشکیل شده است که به به آن قسمت ها پورت نیز گفته میشود. از شیر برقی استفاده های گوناگونی میشود که برخی از آنها را میتوان چنین نام برد:
- برای کشیدن قرقره در داخل شیر
- باز یا بسته شدن درگاه ها
شیرهای برقی هیدرولیک به طور گسترده ای در صنایع مانند خط تولید محصول، هوا فضا، ساختمان سازی و بسیاری دیگر از صنایع که نیاز به سیستم های هیدرولیک دارند مورد استفاده قرار می گیرند.
دلایل خرابی بوبین هیدرولیک
شاید سوال خیلی از افراد تین باشد که چرا بوبین های شیر برقی خراب می شوند؟ علت خراب شدن سیم پیچ های سلونوئید می تواند بسیار مختلف باشد زیرا توسط عوامل متعددی ایجاد میشود. این قطعه حساس با دریافت ولتاژ نادرست باعث خرابی می شود و ممکن است حنی باعث سوختن بوبین شود. نوسانات یا نوسانات الکتریکی نیز ممکن است به جنس سیم پیچ آسیب برساند. از دلایل دیگری که میتوانیم به آن اشاره کنیم رسوب یا ذرات دیگری هستند که وارد شیر برقی شما می شوند ممکن است باعث خرابی بوبین شوند.به طور کلی توصیه میشود به صورت حساس از قطعات الکتریکی در برابر ذرات و نوسانات برقی محافظت به عمل آید.
چند نکته جهت خرید بوبین هیدرولیک
در نظر گرفتن مقاومت بوبین یا سیم پیچ های یک شیر برقی هیدرولیکی اهمیت زیادی در خرید آن دارد. مقاومت در نظر گرفته شده نباید بیش از حد کم باشد، زیرا جریان اضافه می تواند به نقاط توزیع کننده یا ماژول احتراق الکترونیکی آسیب برساند. هنگام خرید کویل ، مطمئن شوید که مقاومت اولیه با سایر اجزای احتراق شما سازگار است.
مقاومت اولیه معیاری از میزان سختی جریان جریان در بوبین اولیه است که واحد آن بر حسب اهم (Ω) بیان می شود. اما این مقاومت چگونه اندازه گیری می شود؟
مقاومت را می توان با مولتی متر اندازه گیری کرد. شما برای این کار لازمه تا مولتی متر را برای اندازه گیری مقاومت (اهم) تنظیم کنید و سپس سیم مثبت را به پایانه مثبت بوبین وصل کنید و دیگری را به پایانه منفی اتصال دهید. مقدار معمولی 0.4 – 2 اهم است.
تاثیر مقاومت این گونه است: هرچه مقاومت میزان کمتری داشته باشد جریان بیشتری هم از آن عبور میکند در نتیجه این عمل با جیدان مغناطیسی قوی تری را هم داریم و ولتاژ خروجی این کار بیشتر میشود.