پمپ هیدرولیک قلب و مرکزیت یک سیستم هیدرولیک را تشکیل میدهد. این پمپ وظیفه تبدیل انرژی مکانیکی به هیدرولیکی را بر عهده دارد. ناگفته نماند انرژی مکانیکی توسط موتورهای الکتریکی، احتراقی یا دیگر منابع قدرت تهیه و تامین میگردد و به همراه شیر برقی هیدرولیک، اتصالات، شیلنگ در یک سیستم قرار میگیرند.
در واقع یکی از اجزای اصلی سیستمهای هیدرولیک، منبع تغذیه نام دارد. این منبع حاوی یک پمپ هیدرولیک است که موجب ورود روغن یا سیال به داخل سیستم میشود. توجه داشته باشید چنین اقدامی برای راه اندازی سیلندرهای به کار رفته در سیستم ضرورت فراوانی دارد.
Table of Contents
Toggleکاربرد پمپ هیدرولیک
در ادامه شما را با انواع پمپ هیدرولیک آشنا خواهیم کرد. با این حال اقسام مختلف این پمپ، یک سیستم انتقال نیروی هیدرولیکی محسوب میشوند. همان طور که گفته شد پمپ هیدرولیک، مبدل انرژی مکانیکی به هیدرولیکی است. این انرژی هیدرولیکی از ترکیب فشار و جریان حاصل میشود. با این اوصاف هر وسیلهای که در آن بتوان نیروی ورودی را برای دریافت فشار در قسمت خروجی به کار گرفت؛ به نحوی وابسته به پمپهای هیدرولیکی است.
طراحی این پمپها به دو صورت ثابت و قابل حمل انجام میگیرد. از جمله تجهیزات دارای پمپ هیدرولیک به شرح زیر است:
- بیل مکانیکی
- جرثقیل
- لودر
- تراکتور
- کامیونها
- تجهیزات جنگلداری
- تریلیها
- ماشین آلات معدن و …
لازم به ذکر است که دستهای از این پمپها برای تجهیزات متحرک به کار گرفته میشوند؛ البته عموماً این دسته را در تجهیزات صنعتی خواهید دید. روی هم رفته امروزه شاهد کاربرد وسیع انواع پمپهای هیدرولیکی در دستگاههای صنعتی هستیم. مثالهایی از به کارگیری انواع این پمپها در صنعت به شرح زیر است:
- ماشین آلات قالب گیری تزریقی
- انواع ماشین آلات صنعتی پرس
- برشکاری و خمکاری
- متالورژی
- آسانسورها و بالابرها
- نوارنقاله
- میکسر
- انواع لیفتراک ها
- جک پالت
- تجهیزات ریخته گری
- کارخانه های فولاد
انواع پمپ هیدرولیک
پمپ هیدرولیک تنوع قابل توجهی دارد. از جمله رایجترین آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- پمپ دنده ای هیدرولیک
- پمپ دنده داخلی
- پمپ پره ای هیدرولیک
- پمپ پیستونی محوری و شعاعی هیدرولیک
- پمپ دنده ای پاور پک
- پمپ کارتریجی دبی متغیر
- پمپ پیستونی دبی متغیر
- پمپ دستی هیدرولیک و…
پمپ هیدرولیک و انواع آن بر اساس عملکرد
پمپ هیدرولیک در صنعت به دو دسته کلی تقسیم بندی میشود. اقسام این پمپ به شرح زیر است:
-
پمپ هیدرولیکی با جا به جایی مثبت
این نوع پمپ هیدرولیک در زمره پمپهای صنعتی قرار دارد. در حقیقت کارایی و کاربرد آنها در صنعت هیدرولیک بسیار وسیع و زیاد است. محور پمپ در هر دور چرخش خود مقادیر مشخصی از مایع را به سیستم هیدرولیک میفرستد. به اضافه این که قدرت و توانایی غلبه بر موارد زیر را دارد:
- فشار ایجاد شده از بارهای مکانیکی سیستم
- مقاومت ایجاد شده در مقابل جریان اصطکاک
-
پمپ هیدرودینامیکی (پمپ هیدرولیکی با جا به جایی غیر مثبت)
در خصوص پمپهای دینامیکی بد نیست بدانید که این پمپها به سراغ انرژی جنبشی منتقل شده به سیال میروند؛ و این انرژی را در طول مسیر به گرادیان فشار تبدیل میکنند. این نوع از پمپ هیدرولیک به زیر شاخههای گوناگونی تقسیم میشود. رایجترین آنها شامل پمپ گریز از مرکز، پمپ با اثر ویژه، پمپ محوری و … است.
در این نوع پمپ هیدرولیک، فشار مایع کم بوده و جریان خروجی بالا است؛ در نتیجه مصارف خانگی دارند و عمدتاً برای انتقال اولیه سیال از نقطهای به نقطه دیگر به کار گرفته میشوند. با این تفاسیر پمپهای هیدرولیک جا به جایی غیر مثبت کاربرد صنعتی ندارند. بالاترین ظرفیت فشاری پمپ هیدرو دینامیکی 250 الی 300 پوند بر اینچ مربع است.
دسته بندی پمپ هیدرولیک با جا به جایی غیر مثبت به شرح زیر است:
- شعاعی
- محوری
- جریان مختلط
مزایای پمپ هیدرولیک
برتری و مزایای پمپ هیدرولیک با جابهجایی مثبت نسبت به نوع غیر مثبت آن در مقایسه میان پمپ هیدرولیک با جابهجایی مثبت و غیر مثبت به نکتهای مهم پی خواهید برد. مبنی بر این که پمپهای با جابهجایی مثبت یک سری امتیازات و برتریها دارند. از جمله این مزایا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- اندازه کوچک و فشرده
- بالا بودن بازده حجمی
- کارایی در فشارهای بالا (تا 1000Psi و بیشتر)
- انعطاف پذیری زیاد (کارایی در محدوده گستردهای از فشارها و سرعتهای دلخواه)
خرید پمپ هیدرولیک
انتخاب صحیح پمپ هیدرولیک نیازمند توجه به نکاتی است. در وهله اول باید میزان فشار و جریان مورد نیاز در مدار را بررسی کنید؛ در نتیجه لازم است به محاسبه منحنی جریان و فشار در یک چرخه زمانی بپردازید. برای تعیین حداکثر جریان مورد نیاز باید همزمانی مصرف در فاکتورهای مختلف مربوطِ مشخص شود.